De knikkermachine van Wintergatan

Amélie-achtig sferen, zachtjes rinkelende knikkers en honderden bewegende stukjes hout. Vandaag in je inbox: een van YouTube’s meest betoverende bouwwerken.


Gevonden parel 21 – De knikkermachine van Wintergatan

Wat is het? Een knikkermuziekmaakdraaiding! De Zweedse Martin Molin van de band Wintergatan bezocht het Speelklokkenmuseum in Utrecht en raakte zó geïnspireerd dat hij besloot een megalomaan knikkerorgel te bouwen.

Z’n hele “journey” staat uiteraard op YouTube. Het apparaat bestaat uit 3000 stukjes hout die hij in twee jaar tijd met veel pijn en moeite in elkaar zette. 🇸🇪

Voor enthousiastelingen: het Magnum Opus van het hele project is deze 175 miljoen keer bekeken video. Een zelf gecomponeerd nummer, in zijn geheel gespeeld door knikkers. Fun fact: dit is tevens het énige moment dat het hele apparaat echt goed gewerkt heeft. 

🎶 Wintergatan – Marble Machine (music instrument using 2000 marbles) – 4 minuten


Voor nerds: omdat het zo’n mechanisch hoofdpijndossier was, is de originele Marble Machine na een expositie in het Speelklokkenmuseum met pensioen gegaan. Maar Martin bouwt op dit moment aan een nieuwe!

Op het YouTube-kanaal Wintergatan 2 kun je de voortgang van de Marble Machine X volgen. 

Kleine waarschuwing vooraf: deze man zit diep in de niche (❤️) en zelfs na 7 jaar filmpjes maken is hij nog niet… de soepelste. 


Om de week internetparels in je inbox?

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s