Online dieren spotten

Vierentwintig uur per dag een live uitzendende camera op je. Toen twee documentairemakers dát probeerden, ging het al snel mis. Maar hoe zit dat met dieren die online massaal gevolgd worden?

Deze week twee tips om dieren te spotten (en te helpen) vanuit je woonkamer en één tip om er vervolgens even diep en moeilijk over na te denken of dat wel oké is. ✨ 


Gevonden parel 18 – Open een sluis via visdeurbel.nl

Via visdeurbel.nl kijk je sinds deze week live naar onderwaterbeelden van de de Weerdsluis in Utrecht. Zie je een vis dan druk je op de deurbel. Drukken er maar genoeg mensen op de deurbel dan krijgt de sluiswachter een seintje en DOET IE DE SLUIS OPEN VOOR DE VISSEN.

Ik weet niet welke ambtenaar dit heeft bedacht, maar het is nu al mijn nieuwe lievelingshobby. Zeker nu istheshipstillstuck.com z’n nut heeft verloren. 

🛎Spot hier vissen en doe live belletjelel bij de sluiswachter


Gevonden parel 19 – Beleef de lente live in een nestje

Wat is het?  Met 13 (!) livestreams houdt de Vogelbescherming het reilen en zeilen van een oehoe, een ooievaarspaartje en meer broedende vogels in de gaten.

Dit is duidelijk de cash cow van de Vogelbescherming want de website is tot in de puntjes uitgedacht. Je kunt meepraten in ‘het clubhuis’, mooie momenten tippen, een tikkie sturen om de vogels te steunen, het blog lezen voor meer context…

Het hele spektakel bereikt zijn hoogtepunt als de eieren uitkomen. Vorig jaar keken er (I kid you not1,7 miljoen mensen naar deze vogelstreams. 

 🦆Bespied hier de vogeltjes van de Vogelbescherming


Gevonden parel 20 – Naya. Een docu die je na laat nadenken over de ethiek van dieren op webcams  

Wat is het? De moraal van het verhaal! In 2016 krijgt een jonge wolvin in Oost-Duitsland een halsband met GPS-tracker om. Ongezien trekt zij vervolgens honderden kilometers naar Belgisch Limburg. Eenmaal daar begint er een hetze om haar vast te leggen op beeld. 

Filmmaker Sebastian Mulder vertelt aan de hand van nieuwsverslaggeving en duizenden publiek toegankelijke (wild)camera’s het steeds ongemakkelijker wordende verhaal van Naya die als een soort beestachtige Britney Spears (#freeBritney) achtervolgd wordt door goed- en kwaadwillenden. 

Waar eindigt onze drang om elk stukje bos (of vogelnest) vol te hangen met camera’s die live beelden delen met het internet? Heeft een dier niet ook recht op privacy? 

📺Bekijk ‘Naya, Der Wald hat tausend Augen gratis op de NPO – 23 minuten


Om de week internetparels in je inbox?

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s