Hoorspelklassieker War Of the Worlds

Gevonden parel 3 – War of the Worlds (1938)

Wat is het? Wel, bovenal is het een beetje uit de hand gelopen.War of the Worlds is een fictief radiodrama van Orson Welles uit 1938 over een invasie van marsmannetjes in de V.S. Nog altijd wereldberoemd, dankzij een mediahoax. In het stukje hieronder lees je wat er gebeurde. 

🎧 Nee geen zin, ik wil luisteren – 57 minuten 

–Ja leuk, stukje context voor de nerds —

Als je de kranten destijds mocht geloven, brak er naar aanleiding van de uitzending massahysterie uit, omdat mensen feit en fictie niet konden onderscheiden.

Veel luisteraars mistten het intro en geloofden dat de wereld daadwerkelijk door aliens werd overgenomen. Zij vluchtten gillend hun huis uit, belden de politie en rapporteerden over hittegolven en zwarte rook.

Het verhaal ging viraal avant la lettre. In een maand tijd publiceerden meer dan twaalfduizend dagbladen wereldwijd over Orson Welles doodenge radioprogramma. 

Maar in dit geval is het misschien beter de kranten niet te geloven.

Achteraf bleek dat de uitzending niet bijzonder veel werd beluisterd en dat het met de hysterie wel meeviel. Kranten gebruikten War Of The Worlds vooral om aan te tonen dat new kid on the block radio een verderfelijk medium was. Om, hoe basaal… adverteerders te overtuigen hun geld in papier te steken. 

— Einde stukje context voor de nerds —

Het geluid is niet al te best meer, maar toch is het zeker de moeite om de uitzending terug te luisteren. Met het idee dat deze misschien geen miljoenen, maar in ieder geval een aantal Amerikanen de stuipen op het lijf heeft gejaagd. 


Om de week internetparels in je inbox?

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s